Ο Βιοσυντονισμός – Βιοανάδραση ή θεραπεία με Hλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι μία εναλλακτική ιατρική μέθοδος που έχει αναγνωριστεί, τόσο στην Ελλάδα με πρόσφατη υπουργική απόφαση (υπ. αριθμ Γ3β/ΓΠ/οικ.63736_24.08.2016), όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα αναγνωρίζεται από διεθνούς κύρους επιστημονικούς φορείς όπως για παράδειγμα το Mayo Clinic Foundation for Medical Education and Research. (Mayo Clinic Book of Alternative Medicine, 2007)
Ο βιοσυντονισμός που στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρεται και ως βιοταλάντωση, είναι μία φυσική, ακίνδυνη και ανώδυνη εναλλακτική, ολιστική ιατρική μέθοδος θεραπείας μέσω συχνοτήτων του ίδιου του ασθενούς που βασίζεται στις αρχές της κβαντικής φυσικής. (Chen, G., et al, 2008) Σύμφωνα με τους Liu (2013) και Herrmanna and Galle (2011) ο βιοσυντονισμός σαν θεραπεία δεν έχει παρενέργειες και παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας,. (Liu L. et al, 2013), (Herrmanna, Ε., and Galle, 2011)
Σύμφωνα με τον Sağlam (2017), η βιοσυντονιστική μέθοδος επιτυγχάνει τα εξής:
- Εντοπισμό όλων των λανθανουσών συχνοτήτων
- Εντοπισμό όλων των παθογόνων μικροοργανισμών από τη δική τους μοναδική ιδιοσυχνότητα
- Επαναφορά των λανθασμένων συχνοτήτων στις φυσιολογικές τιμές
- Πρόκληση της καταστροφής των παθογόνων μικροοργανισμών
Τα μόρια του κάθε ζωντανού οργανισμού εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εκλύοντας ενέργεια η οποία εκφράζεται με παλμικούς κραδασμούς (ταλαντώσεις). (De-ze, J., and Gang, L., 2010) Οι ταλαντώσεις του κάθε οργάνου συνδέονται με τα υπόλοιπα δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο, το συνολικό φάσμα συχνοτήτων του οργανισμού. (Sağlam, H., 2017)
Όταν κάποιο παράσιτο εισέλθει στον οργανισμό διαταράσσεται όλο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του οργανισμού, εφόσον οι δονήσεις ενός υγιούς οργανισμού διαφέρουν από τις δονήσεις ενός ασθενούς. (Endler, et al, 1995) Με τη χρήση των συσκευών βιοσυντονισμού που κάνουν βιοενεργειακή μέτρηση εντοπίζονται οι συχνότητες των παθογόνων μικροοργανισμών και στη συνέχεια παράγονται συχνότητες ακριβώς αντίθετες από αυτές. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την καταστροφή των παθογενών μικροοργανισμών. (Klotter, J., 2006) Ο οργανισμός αντιδρά άμεσα σε αυτές τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις ξεκινώντας μία διαδικασία αυτοίασης, επανακτώντας τον έλεγχο στους μηχανισμούς ρύθμισης, αυτοθεραπείας και αποτοξίνωσης, με αποτέλεσμα την επαναφορά του στην ιδανική συχνότητα. Αποτελεί μία ολοκληρωμένη εναλλακτική ιατρική μέθοδο εστιάζοντας στα ακριβή αίτια του προβλήματος και όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. (Schöni, M. H.et al, 1997)
Κλινικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά άρθρα και διεθνή ιατρικά συνέδρια αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της βιοσυντονιστικής θεραπείας.
Ιστορία
Παρόλο που η θεραπεία του βιοσυντονισμού έχει αναγνωριστεί ως εναλλακτική ιατρική μέθοδος τα τελευταία 40 χρόνια και έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, έχει τις ρίζες του χιλιάδες χρόνια πριν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς. (Evangelatos, N.G., and Vaiopoulos, A.G., 2008) Περίπου 3000 χρόνια πριν, είναι γνωστό πως η κινεζική ιατρική υποστήριζε την ολιστική φύση του ανθρώπου και τη θεωρία ότι οι ενεργειακές διαδρομές (μεσημβρινοί) κατευθύνουν τη δραστηριότητα των οργάνων και ότι αυτές οι δραστηριότητες υπόκεινται σε ρυθμικές δονήσεις. (Griffiths, V, 1999) Επιπλέον, επιστήμονες όπως ο Δημόκριτος και ο Λεύκιππος υποστήριξαν ότι η ύλη αποτελείται από άτομα. (Kirk, G. S., 1990) Είναι επίσης γνωστό πως στην αρχαία Ελλάδα ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος είχαν αναγνωρίσει τα οφέλη των ηλεκτρικών αντιδράσεων στον οργανισμό, που παράγονταν από ηλεκτροφόρα χέλια, για την ανακούφιση από τον πόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αρχαία Ασκληπιεία που ήταν τα πρώτα οργανωμένα θεραπευτήρια στους αρχαίους χρόνους.
Βιοσυντονισμός και αρχαία Ασκληπιεία
Τα Ασκληπιεία, εκτός από θεραπευτήρια ήταν ιερά και τόποι λατρείας του θεού Ασκληπιού που περιλάμβαναν χώρους ψυχαγωγίας όπως γυμναστήρια, λουτρά και θέατρα. Χτισμένα σε σημεία φυσικού και ενεργειακού πλούτου στην αρχαία Ελλάδα, τα Ασκληπιεία πρόσφεραν θεραπείες που βασίζονταν σε πρακτικές ολιστικής ιατρικής, όπου ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως ένα ενεργειακό ον και η ασθένεια ως ένα μπλοκάρισμα της ροής της ενέργειας, αρχές στις οποίες στηρίζεται ο βιοσυντονισμός, και στόχευαν στην ενεργειακή αποκατάσταση και στην εναρμόνιση του ατόμου με τη φύση και την κοινωνία. Συνέδεαν την ίαση και τη θεραπεία με την αρμονία.
Από αρχαιολογικά ευρήματα, τα Ασκληπιεία πρόσφεραν μία ολιστική φροντίδα υγείας, όπου ο ασθενής αντιμετωπιζόταν ως ένα ολοκληρωμένο ον που βρισκόταν σε απόλυτη συνάρτηση με το περιβάλλον του και την ενέργεια που υπάρχει σε αυτό, και γινόταν προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι ενεργειακές συγκρούσεις και να αποκατασταθούν οι ισορροπίες της ενεργειακής ροής, έχοντας ως επικουρική βοήθεια την ιατρική και φαρμακευτική επέμβαση. (Μαυρίδης, Γ., 1996) Ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση συγκλίνει ο βιοσυντονισμός που στοχεύει στη βιοενεργειακή εξισορρόπιση.
Ο βιοσυντονισμός στο πέρασμα των αιώνων
Αιώνες αργότερα πολλοί γιατροί από τον Διοσκουρίδη μέχρι και τον Βενιαμίν Φρανκλίνο τεκμηρίωσαν τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε η θεραπεία διάφορων προβλημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό με τη χρήση ηλεκτρικών φορτίων. Μάλιστα, ο Ρώσος ακαδημαϊκός N.E. Vedensky, το 1889 διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την ηλεκτρική επίδραση σε συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού τεκμηριώνοντας πειραματικά τον βέλτιστο ρυθμό (Fopt) που συμβαίνει στη λειτουργία ενός κυττάρου με την επίδραση ηλεκτρικού ερεθισμού ή ορισμένων συχνοτήτων. (Vvedensky, N. E., 1889) Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αλέξανδρος Gavrilovich Gurwitsch διαπίστωσε ότι κάθε πολυκύτταρος οργανισμός έχει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από μεμονωμένα κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε ένα συνολικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο σε έναν ζωντανό οργανισμό, το οποίο είναι απαραίτητο για αρκετές φυσιολογικές διεργασίες. (Gurvich, A. G., 1945) Έτσι μέχρι το 1910 ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών χρησιμοποιούσαν ηλεκτρομαγνητική ιατρική για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων.
Ο βιοσυντονισμός στη σύγχρονη εποχή
Στη νεότερη εποχή, η ιδέα του βιοσυντονισμού αναπτύχθηκε από τον ερευνητή Dr. Royal Raymond Rife, ο οποίος κατασκεύασε ένα υπερμικροσκόπιο και χρησιμοποιώντας συχνότητες κατάφερε εξαιρετικά κατορθώματα. Ήταν ο πρώτος επιστήμονας που κατόρθωσε να δει στο μικροσκόπιο ζωντανό ιό και καθόρισε τη συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των μορίων του ασθενούς. (Seidel, R.E., 1944) Αυξάνοντας τη συχνότητα της μικροβιακής ακτινοβολίας μέσω φυσικής ταλάντωσης προκάλεσε την καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών. Ο Rife ονόμασε αυτή τη συχνότητα το “Deadly Degustation” (MOR). Αυτή η ακτινοβολία δεν ήταν επιβλαβής για τους περιβάλλοντες ιστούς. Οι συχνότητες του Rife χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα για την αντιμετώπιση διάφορων παθογόνων μικροοργανισμών και ασθενειών και θεωρείται από τις κύριες βάσεις συχνοτήτων. (Lynes B., 1987), (McMakin, C., 2017)
Έπειτα ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα σε θέματα βιοενεργητικής βιοθεραπείας από εγκεκριμένους επιστήμονες μεταξύ των οποίων ήταν οι Tesla και Miller. (Trock, H.D., 2000) Την περίοδο 1935-1945 στο Πανεπιστήμιο του Yale ο καθηγητής Harrold Burr σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες διενήργησαν μια έρευνα αποδεικνύοντας ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είχαν ένα ηλεκτρικό και ένα μαγνητικό πεδίο που είναι αρκετά πολύπλοκο. (Burr, H. S., and Northrop, F. S. C., 1935) Στη συνέχεια, ο Reinhold Voll ανακάλυψε ότι το ανθρώπινο δέρμα είχε ορισμένα σημεία που είχαν υψηλότερο ηλεκτρικό δυναμικό και μεγαλύτερο αριθμό νευρικών υποδοχέων από ότι συνήθως. Οι ανακαλύψεις αυτές οδήγησαν τον Γερμανό φυσικό Popp με τη Ruth το 1975 στο συμπέρασμα ότι όλες οι βιολογικές διεργασίες στο σώμα δημιουργήθηκαν λόγω της ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης των κυττάρων. (Popp, F.A., et all, 2000) Μάλιστα επέδειξαν πως το εξαιρετικά αναπτυγμένο σύστημα αλληλεπίδρασης ενός οργανισμού αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα και φωτόνια που δρουν στο σώμα. (Galle M., 2009)
Σταθμός για την εξέλιξη του βιοσυντονισμού αποτέλεσε ο Γερμανός ιατρός Franz Morell, ο οποίος μετά από εκτεταμένη έρευνα το 1977 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κραδασμών, τους οποίους παράγει ο ίδιος ο οργανισμός ως θεραπευτική μέθοδο, προκύπτουν καλύτερα και ακριβέστερα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, μαζί με τον γαμπρό του και μηχανικό Erich Rasche κατασκεύασαν την πρώτη ηλεκτρονική συσκευή που λαβαίνει και εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες στο ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια ηλεκτροδίων. Η συσκευή αυτή είναι γνωστή ως MORA, από τα αρχικά των ονομάτων τους. (Morell, F, 1987) Η συσκευή αυτή αναγνωρίζοντας το βιολογικό φως, είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει ή να ακυρώσει διάφορες συχνότητες επιτυγχάνοντας ισορροπία στον οργανισμό, αποκατάσταση και πλήρη ίαση. (Galle M., 2009) Μάλιστα η θεραπεία με τη βιοσυντονιστική συσκευή MORA έχει εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της συμπληρωματικής φαρμακευτικής αγωγής για διάφορες παθήσεις. (Pihtili, A., 2014)
Έπειτα ο Brugermann, ο οποίος ήταν βοηθός του Morell, τροποποίησε αυτή τη συσκευή. Η νέα συσκευή που κατασκεύασε πρόσφερε τη δυνατότητα μείωσης ή αύξησης της έντασης εκπομπής των συχνοτήτων προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις θεραπείες. Έπειτα ο Becker με την έρευνά του συνέβαλε στη βαθύτερη κατανόηση της θεραπευτικής διαδικασίας του ηλεκτρισμού και στο ρόλο της ζωτικής του σημασίας για τη ζωή. Ο Voll επίσης πειραματίσθηκε με την ανίχνευση και την εφαρμογή ηλεκτρικών φορτίων στο σώμα για θεραπευτικούς σκοπούς και το 1988 κατασκεύασε μία συσκευή ενεργητικής ιατρικής ηλεκτρο-βελονισμού που εγκρίθηκε από τον FDA. Την ίδια περίοδο ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και ερευνητών διεξήγαγε μελέτες πάνω στην επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών φορτίων στον ανθρώπινο οργανισμό σε διάφορες χώρες.
Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας στη Ρωσία, υπό την Αιγίδα της Ρώσικης Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, ξεκίνησε η κατασκευή φορητών συσκευών βιοσυντονιστικής θεραπείας. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιήθηκαν στο στρατό και σε κλινικές στο πλαίσιο ερευνών όπου αποδείχτηκε η αποτελεσματικότητά τους. Έτσι κατοχυρώθηκε ως πατέντα ευρεσιτεχνίας χάρη στα εκπληκτικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν αλλά και στον πρωτοποριακό σχεδιασμό της.
Έκτοτε, διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα πάνω στη βιοσυντονιστική θεραπεία σε διάφορες χώρες σε Η.Π.Α., Ευρώπη και Ασία με ηγέτιδα χώρα τη Ρωσία, όπου ο βιοσυντονισμός εφαρμόζεται σε κρατικά νοσοκομεία, στο στρατό και σε μεγάλα εργαστήρια πανεπιστημίων Κάθε χρόνο παράγονται οι πιο σύγχρονες συσκευές βιοσυντονιστικής θεραπείας με εξελιγμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Παγκόσμια πολλά πανεπιστήμια και εταιρίες, μέσα από μακροχρόνιες έρευνες, έχουν σημειώσει τεχνολογικά άλματα στον τομέα της ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας – βιοσυντονισμού. Μάλιστα, στην Ελλάδα, έχουν διεξαχθεί εκατοντάδες έρευνες πάνω στην επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε ζωντανούς οργανισμούς υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων ερευνητικών κέντρων (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημόκριτος, κ.α.). Συγκεκριμένα, έχουν δημοσιευτεί μελέτες κατά τις οποίες έχει αποδειχτεί η ευεργετική επίδραση της θεραπείας με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε διάφορες παθήσεις.
Σήμερα στο βιοσυντονισμό χρησιμοποιούνται φορητές συσκευές έβδομης γενιάς για θεραπεία και αποκατάσταση ενεργειακής ισορροπίας και συσκευές βάσης για βιοενεργειακή μέτρηση και θεραπεία μέσω BRT.
Παραπομπές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21554101
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17160157
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17684584
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22690703
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21537858
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26983797
https://bioresonance.com/efficacy-study-into-bioresonance-therapy-slides/
http://www.rifedigital.com/rife-machine-67/
An Electro-Dynamic Theory of Development Suggested by Studies of Proliferation Rates in the Brain of Amblystoma. Journal of Comparative Neurology 56: 347-371.
Northrop, F. S. C. (1935). The Electro-Dynamic Theory of Life. Quarterly Review of Biology 10: 322-333.
Del Hood (August 11, 1971). “Scientific Genius Dies: Saw Work Discredited”. Daily Californian
Hennecke J. Bioresonance: A new view of medicine: Scientific principals and practical experience. Norderstedt, Germany: GmbH.
Jürgen Hennecke, Bioresonance: a New View of Medicine: Scientific Principles and Practical, 2012
Lane, C. T. (1935). Electrical Characteristics of Living Systems. Yale Journal of Biology and Medicine 8: 31-35
Lane, C. T; Nims, L. F. (1936). A Vacuum Tube Micro-voltmeter for the Measurement of Bio-electric Phenomena. Yale Journal of Biology and Medicine 10: 65-76.
Βιβλιογραφία
Burr, H. S., and Northrop, F. S. C., 1935, “The Electro-Dynamic Theory of Life”, The University of Chicago Press Journals
Chen, G., Zhu, J.-Y., Wang, Y., Zhang, Y.-X., Kuang, J., and Guo, G.-Y., 2008, “Analysis of Allergen of the Hypersensitive Patients in Shiyan Region by Bicom-bioresonance System.” Journal of Yunyang Medical College, Volume 1, Pages 1035-7
De-ze, J., and Gang, L., 2010, “Bioresonance hypothesis: A new mechanism on the pathogenesis of trigeminal neuralgia”, Medical Hypotheses, Volume 74, Issue 3, Pages 505-507
Endler, P. C., Citro, M., Pongratz, W., Smith, C. W., Vinattieri, C., and Senekowitsch, F., 1995, “Transfer of Molecular Information Using a Bioresonance Instrument (BICOM) in Amphibian Trials.” Journal for Medical Practice, Volume 44, Issue 3, Pages 186-92
Evangelatos, N.G., and Vaiopoulos, A.G., 2008, “Whole person medicine: Τotal reinstatement”, Archives of Hellenic Medicine, Volume 25, Issue 6, Pages 790–798
Herrmanna, Ε., and Galle, M., 2011, “Retrospective surgery study of the therapeutic effectiveness of MORA bioresonance therapy with conventional therapy resistant patients suffering from allergies, pain and infection diseases”, European Journal of Integrative Medicine, Volume 3, Issue 3, Pages e237-e244
Galle, M., 2009, “Bioresonance therapy with children suffering from allergies—An overview about clinical reports”, European Journal of Integrative Medicine, Volume 1, Issue 4, Pages 234-235
Griffiths, V, 1999, “Eastern and Western paradigms: the holistic nature of traditional Chinese medicine”, Australian Journal of Holistic Nursing, The, Vol. 6, Volume 2, Pages 5-8
Gurvich, A. G., 1945, Mitogenetic radiation [3rd ed.], Moscow
Karabey, Z. 2012, “Autistic Spectrum Disorder.”, Presented at 52nd International Congress for Bicom Therapists, Fulda, Germany.
Karabey, Z. 2013, “Gluten-Sensitive Enteropathy/Coeliac Disease—A Lifelong Affliction? A Study of over 50 Cases.” Presented at 53rd Bicom Bioresonance Conference, Fulda, Germany.Klotter, J., 2006, “Bioresonance Therapy for Parasites. The Examiner of Alternative Medicine”
Kirk, G. S., Raven, J. E., and Schofield, M., 1990, “Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι”, ελλ. μτφρ. Δ. Κούρτοβικ, Αθήνα
Liu, L. L., Wan, K. S., Cheng, C. F., Tsai, M. H., Wua, Y. L., and Wu, W. F., 2013, “Effectiveness of MORA electronic homeopathic copies of remedies for allergic rhinitis: A short-term, randomized, placebo-controlled PILOT study”, European Journal of Integrative Medicine, Volume 5, Issue 2, Pages 119-125
Lynes B., 1987, “The Cancer Cure That Worked”, BioMed publishing group
McMakin, C., 2017, “The Resonance Effect: How Frequency Specific Microcurrent Is Changing Medicine”, Berkeley, California
Morell, F, 1987, “MORA-Therapie – patienteneigene und Farblichtschwingungen”, Heidelberg, Haug
Pihtili, A., Galle, M., Cuhadaroglu, C., Kilicaslan, Z., Issever, H., Erkan, F., Cagatay, T., Gulbaran, Z., 2014, “Evidence for the Efficacy of a Bioresonance Method in Smoking Cessation: A Pilot Study”, Forsch Komplementmed, Volume 21, Pages 239–245
Popp, F.A., & Jinzhu, Z and Jiin-Ju, C., 2000, “Mechanism of interaction between electromagnetic fields and living organisms”, Science in China, Volume 43, Issue 5
Sağlam, H., 2017, “Response of Cystinosis to Frequency Therapy (Bioresonance Treatment): A Case Report”, Journal of US-China Medical Science, Volume 14, Pages 90-97
Seidel, R.E., 1944, “The New Microscope”, Smithsonian Institution
Schöni, M. H., Nikolaizik, W. H., and Schöni-Affolter, F., 1997, “Efficacy Trial of Bioresonance in Children with Atopic Dermatitis.” Int. Arch. Allergy Immunol, Volume 112, Issue 3, Pages 238-246
Trock, H.D., 2000, “ELECTROMAGNETIC FIELDS AND MAGNETS: Investigational Treatment for Musculoskeletal Disorders”, Rheumatic Disease Clinics of North America, Volume 26, Issue 1, Pages 51-62
Vvedensky, N. E. , 1889, “Telephonic Research on Electrical Henomena in Muscle and Nerve Apparatus”
Ze, Y., Jiali, H., Haiyan, W., and Yu, C., 2005, “The Clinical Results of BICOM® 2000, Bio-Resonance Device for Treatments of Allergic Diseases”.
Μαυρίδης, Γ., 1996, “Ο Ασκληπιός και οι Απαρχές της Ιατρικής”, Εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα